De Toekomst

De Toekomst met een hoofdletter T dat is ónze toekomst. Wij staan op de drempel van een toekomst die heel bijzonder, fascinerend en tegelijkertijd angstaanjagend kan zijn.

Waarom heel bijzonder? Er zijn in het verleden toch wel meer bijzondere tijden geweest, periodes in de tijd die nota bene ‘revoluties’ genoemd worden? Dat begon 70.000 jaar geleden. In die tijd werden onze hersenen geleidelijk groter, waardoor we in staat werden gesteld om samen te gaan leven en werken. Die revolutie wordt de Cognitieve revolutie genoemd en is sowieso de belangrijkste: zonder die ontwikkeling had ik deze tekst niet kunnen schrijven. De tweede revolutie is de Landbouwrevolutie. Ongeveer 10.000 jaar geleden stapten we over van het jagen en rondtrekken naar de landbouw en ons op een plaats vestigen. Een enorme omwenteling, want daardoor ontstonden dorpen, steden en nog later keizer- en koninkrijken en zijn we gaan samenleven zoals we dat nu nog doen. Daarna kwamen nog de Wetenschappelijke revolutie (1600) en de Industriële revolutie (19e eeuw), waardoor ons leven weer totaal veranderd is.

Zo opgesomd wordt het mooi duidelijk dat wij al het een en ander meegemaakt hebben, en toch moet ónze Toekomst met een hoofdletter T geschreven worden. Er is namelijk nog een revolutie geweest, de Digitale revolutie, eentje waar we nu middenin zitten. Dat begon met de eerste computer en waar het einde is weten we niet.

Het einde is onzeker, maar wat wel zeker is, is dat de technische ontwikkeling razendsnel gaat, en steeds sneller zal gaan. Hier kan mooi de vergelijking met het Corona virus gemaakt worden: met een R groter dan 1 gaat de verspreiding van 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024. Het aantal loopt steeds sneller op: als een hockeystickcurve  Dat geldt ook voor de technologische ontwikkeling. Omdat we nu op allerlei terreinen: wetenschap, (nano)techniek, biologie en ICT heel veel kennis hebben, versterken die terreinen elkaar. Bijvoorbeeld, een bedrijf dat een robot ontwikkeld, heeft kunstmatige intelligentie (AI) nodig voor de aansturing, kleine motortjes in de gewrichten, een accu met veel capaciteit en sterke metalen voor de ledematen. Op al die deelterreinen gaat de ontwikkeling heel snel, en zo kan dat bedrijf dansende robots maken met high-tech onderdelen die gewoon beschikbaar zijn. Omdat al die ontwikkelingen samenkomen en elkaar versterken, gaat de digitale revolutie steeds sneller: een stap die we de afgelopen 10 jaar konden maken, zal in de toekomst nog maar 5 jaar duren.

Dat maakt het gelijk ook zo moeilijk om in de toekomst te kijken. Wij mensen zijn daar niet goed in. Wat ik vandaag allemaal ga doen, zie ik prima voor me. Voor de komende week heb ik al een agenda nodig. Voor over een jaar zeggen we al snel: “dat zien we dan wel weer”. We zijn dus sowieso niet zo goed in de toekomst en door die snelle ontwikkelingen wordt het helemaal moeilijk. Maar, zeg vooral niet te snel dat iets onmogelijk is, zoals bijvoorbeeld over tien jaar op Mars te staan. Met de techniek die we nu hebben kan het niet, maar met de techniek van over 10 jaar.. Bedenk als je zegt “dat kan nooit, en wat heb je er aan”, dat mensen ten tijde van de stoomtrein en de eerste mobiele telefoon dat ook zeiden!

Het worden interessante tijden, zoveel is wel duidelijk. Voor mij is dat besef gekomen door het lezen van het boek “Homo Deus” van Harari. Wat ik hierboven vertel, staat ook in dat boek. Sindsdien ben ik steeds meer met de Toekomst bezig, op het rabiate af. Er is bijvoorbeeld een man die elke week een video maakt over de ontwikkeling in de ruimtevaart. Hij moet in een uur heel snel praten om alles van die week te kunnen vertellen! Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk lanceert de ene na de ander raket. Wat in de Apollotijd jaren duurde en miljarden kostte, kan nu in een half jaartje, waarbij we praten we over miljoenen i.p.v. miljarden. Dit is een mooi voorbeeld van die ontwikkelingen die steeds sneller gaan: de hockeystick.

Ik begon ermee dat onze Toekomst fascinerend is, maar ook angstaanjagend kan zijn. Wat gaat er gebeuren als AI net zo slim wordt als de mens, of nog slimmer? De verwachting is dat al in 2030 de computer de mens kan evenaren! Is het gevaarlijk als nanorobots ons lichaam gaan herstellen? Hoe wordt onze toekomst als we steeds maar ouder worden? Het kan onze ondergang worden, maar net zo goed – en dat denk ik liever – onze redding. Belangrijk is om verantwoord met de ontwikkelingen om te gaan. De ontwikkelingen tegenhouden kan waarschijnlijk niet.

The future has only just begun!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tijdlijn van de Toekomst

De Toekomst

We staan op de drempel van een toekomst waarin er heel veel gaat gebeuren. Hieronder heb ik alle dingen die op ons komen in een tijdlijn uitgezet.
Lees ook mijn essay over de Toekomst.

  • All
  • Klimaat
  • Medisch
  • Mobiliteit
  • Ruimtevaart
  • Technologie
  • Ruimtetoerisme

    Het bedrijf Axiom Space heeft aangekondigd in 2022 vier ruimtetoeristen naar het ISS te brengen. De eerste  toeristen die met Virgin Galactic reizen, kiezen voor een zogenoemde suborbitale ruimtevlucht. Het ruimtevaartuig – SpaceShipTwo – hangt daarbij in eerste instantie onderaan een vliegtuig dat het ruimteschip naar een hoogte van zo’n 15 …

  • Mens op de maan

    NASA zegt “We gaan weer naar de maan . De Amerikanen willen in 2024 weer astronauten op de maan laten landen.”

  • Internet of Things

    Het Internet of Things, of IoT, gaat apparaten en diensten direct aan elkaar en met het internet koppelen. Omdat er een directe koppeling is kunnen er autonome beslissingen, zonder menselijke tussenkomst, genomen worden. In de toekomst zullen computers in de minderheid zijn op het internet. Het merendeel zal bestaan uit …

  • Ruimtehotel

    In 2027 gaat ruimtehotel Voyager Station de deuren openen. Het hotel ziet eruit als een futuristisch wiel. Het draaiende wiel met 24 modules of pods hebben een kunstmatige zwaartekracht. Hoe meer gasten zich naar de buitenkant van het hotel begeven, hoe meer de zwaartekracht zal toenemen.

  • Hyperloop

    Een Hyperloop is een buizensysteem  dat mensen en goederen met hoge snelheid vervoert. De buis is vacuüm; er is geen luchtweerstand of wrijving. Dat zorgt ervoor dat de Hyperloop snelheden van 1200 km per uur bereikt. De vraag is niet óf de hyperloop er komt, maar hoe lang het duurt …

  • Web 3.0

    Het internet dat wij nu dagelijks gebruiken is web 2.0. Daarvoor was er web 1.0 waarop alleen informatie te lezen was, nu kunnen we via social media e.d. ook informatie aan het web toevoegen. Het web 3.0 wordt een internet van ons allen, iedereen kan brokjes internet bouwen, die naadloos …

  • Alzheimer is te genezen

    In de dertiger jaren wordt het mogelijk om de vreselijke ziekte Alzheimer volledig te genezen.

  • Emissieloos Vliegen

    Airbus presenteerde eerder drie concepten voor het eerste commerciële vliegtuig zonder uitstoot van CO2, dat in 2035 in gebruik zou kunnen worden genomen.

  • Metaverse

    De Metaverse wordt het nieuwe internet, de volgende generatie. Het is een internet van aan elkaar verbonden virtuele werelden. Je bezoekt de Metaverse via je 3D Virtuele bril. In de Metaverse kun je je vrienden, collega’s en andere mensen ontmoeten. Omdat de avatar de gezichtsuitdrukkingen van jou overneemt is het …

  • Zelfrijdende auto

    Rond 2030 zullen er robottaxi’s rondrijden. Pas in 2040 krijgen we echt zelfrijdende auto’s. Die auto’s lijken niet meer op de bestaande auto’s want er zit bijvoorbeeld geen stuur meer in. Naar verwachting zullen de zelfrijzende auto’s veelal gedeeld worden.

  • Mens op Mars

    Vanaf 2037 zullen er ruimtereizen naar Mars zijn met mensen aan boord. In 2040 zal er voor het eerst een mens op Mars staan.

  • Hart en vaat ziektes komen niet meer voor

    In de veertiger jaren (na 2040) zullen artsen hart en vaat ziektes helemaal onder controle hebben en hoef er niemand meer aan te overlijden. Er moet wel bijverteld dat dit alleen voor de welvarende delen van de wereld geldt!

  • Robot neemt order picking over

    Al in 2045 zullen de robots zo goed zijn en zal vooral AI ook zover ontwikkeld zijn dat de robot het werk in de distributie pakhuizen geheel zal hebben overgenomen. Ongeveer de helft van het werk dat er op de wereld gedaan moet worden zal dan gerobotiseerd zijn.

  • Pakketjes met drones

    In 2050 zal ongeveer de helft van de pakketjes door een drone bezorgd worden.

  • De Aarde is CO2 neutraal

    In het Parijs akkoord is besloten om te streven naar een emissieloze Aarde in 2050. De gemiddelde temperatuur is 2 graden hoger. In Nederland is de zeespiegel 20 centimeter gestegen.

  • AI slimmer dan de mens

    Over 45-50 jaar zal Kunstmatige Intelligentie (AI) slimmer zijn dan de mens.  

  • AI doet al het werk

    Over 120 jaar zal het zo ver zijn dat Kunstmatige Intelligentie (AI) al het werk van de mens overgenomen heeft.

  • Kanker bestaat niet meer

    Vroeg of laat krijgt één op de drie het: kanker. In 2018 eiste kanker bijna 45.000 mensenlevens. Gaan we het ooit winnen van volksvijand nummer één? De verwachting is dat rond het jaar 2200 kanker niet meer zal voorkomen.

  • Mars net zo bewoonbaar als de Aarde

    Doormiddel van geo-engineering is Mars nu bewoonbaar voor. de mens.

  • Venus veranderd in een Aarde

    In 2700 zal Venus een Aarde-achtige planeet geworden zijn. Door kometen naar Venus te sturen zijn er enorme hoeveelheden water op Venus gekomen. De rotatiesnelheid is terug gebracht van 117 dagen naar 24 uur. Nanorobots hebben giftige gassen in de atmosfeer vervangen door zuurstof. De temperatuur op Venus is nu …